Close Menu
    INTERESANTE

    Cine sunt cele mai puternice și mai slabe semne zodiacale?

    iunie 15, 2025

    Fanfara: suntem cu toţii păpuşi în mâinile destinului

    iunie 14, 2025

    6 cărți de tarot înfricoșătoare care sunt pozitive

    iunie 14, 2025
    Facebook
    ZiarExpress
    Subscribe
    • Acasă
    • Actualitate
    • Diverse
      • Diverse
      • Filme
      • Muzică
      • Horoscop
    • Economie
    • Politică
    • Social
    • Sport
    • Tehnologie
    • Tutoriale
    ZiarExpress
    Home»Muzica»Emilian Mihailov: „Toată lumea este familiarizată cu social media, toată lumea utilizează social media. Din păcate, la momentul actual, nu cunoaștem efectele majore ale utilizării în masă ale social media” | Știință
    Muzica

    Emilian Mihailov: „Toată lumea este familiarizată cu social media, toată lumea utilizează social media. Din păcate, la momentul actual, nu cunoaștem efectele majore ale utilizării în masă ale social media” | Știință

    GabrielMBy GabrielMmartie 13, 2025Niciun comentariu3 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email



    Universitatea din București, prin Centrul de Cercetare în Etică Aplicată, CCEA (htps://www.ccea.ro/) și Institutul de Cercetări al Universității din București, ICUB (https://unibuc.ro/cercetare/institutul-de-cercetari-al-ub/) lansează astăzi seria de conferințe VIRAL-D – un demers interdisciplinar care investighează modul în care rețelele sociale și algoritmii de inteligență artificială exploatează vulnerabilitățile psihologice și sociale ale indivizilor, generând efecte profunde asupra proceselor democratice și asupra coeziunii sociale. (…) Proiectul reunește specialiști în etică aplicată, filosofie, științe politice, psihologie, informatică, sociologie și științele comunicării de la Universitatea din Oxford, Universitatea din Glasgow, Academia Română, Universitatea Politehnica București și, mai ales, Universitatea din București. (https://www.ccea.ro/conferintele-viral-d/).

    Ceea ce s-a întâmplat în ultima vreme în România, în dezbaterea publică, în dezbaterea politică, în alegerile prezidențiale, ne arată că pot exista efecte majore ale manipulării algoritmilor, într-un mod în care noi nu am cunoscut în România în perioada post-decembristă. Însăși universitățile încep să cerceteze din ce în ce mai mult acest subiect, pentru că este subexplorat.

    Nu avem idei foarte clare despre cum afectează procesele democratice.Avem niște ipoteze, dar încă o dată ele sunt într-o stare preliminară. Dacă vrem să îmbunătățim procesele democratice, poate că va trebui să reformăm modul în care funcționează aceste platforme de social media, spune Prof.dr. Emilian Mihailov, directorul Centrului de Cercetare în Etică Aplicată (http://www.ccea.ro/emilian-mihailov/, Facultatea de Filosofie a Universității București (http://filosofie.unibuc.ro/emilian-mihailov/), în interviul acordat emisiunii Știința 360.

    Mai mult decât atât, universitățile au o responsabilitate să se implice în această dezbatere, pentru că au resursele, au cunoașterea, au oamenii care sunt interesați de aceste subiecte. (…) Noi am pus la lucru o echipă interdisciplinară cu oameni care lucrează în științele comunicării, în psihologie morală, în etica aplicată, în științe politice, sociologie, epistemologie.Vorbim de niște fenomene foarte complicate, de tip abundență informațională. (…)Intuiția e că oamenii au nevoie de mai multă informație pentru a lua decizii bune,ceea ce vedem, de fapt, că nu este adevărat.Cu cât avem acces la mai multă informație, deciziile devin confuze, oamenii sunt dezorientați,nu știu exact ce să aleagă și de ce aleg ceea ce aleg.

    (…) Prin conferințele Viral-D (…) ne-am ales trei repere, anume vulnerabilitățile psihologice ale oamenilor,modul în care funcționează aceste platforme pentru a maximiza timpul petrecut pe aceste platformeși cel de-al treilea reper – cum anume o democrație relativ tânără, cum e democrația românească, cât de vulnerabilă este.

    (…) Lumea are impresia că platformele social media sunt prin natura lor așa cum ne apar ele astăzi (…).Ele nu au fost tot timpul atât de maximizatoare pentru a capta atenția noastră. Acu’ 20 de ani ele au fost mult mai ”cuminți”, mult mai respectuoase cu autonomia indivizilor în a căuta conținut online, așa că să nu ne facem impresia că ele sunt fixe și imuabile.(…)Evoluția nu este autonomă, evoluția este, trebuie să o spunem cât se poate de clar, pentru a maximiza timpul petrecut pe aceste platforme, cu alte cuvinte.Ceea ce trăim azi este o încercare de a-i face pe utilizatori cât mai dependenți.

    Detalii despre seria de conferințe VIRAL-D aici https://www.ccea.ro/conferintele-viral-d/ dar și pe Facebook, Instagram și site-ul CCEA.





    Source link

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    GabrielM
    • Website

    Related Posts

    Lecturile orașului : „Sfințenia papucilor de casă. Despre renunțarea la lume” de Pascal Bruckner (TREI) | Lecturile Orașului

    mai 20, 2025

    Cronicari Digitali. Spune-mi unde sunt. Legende, picturi murale, scutere și pizza – farmecul nebun al orașului Napoli | Produs de Radio România

    mai 20, 2025

    ”1489” – album de familie | Scena și ecranul

    mai 20, 2025

    Leave A Reply Cancel Reply

    Publicitate
    Nu rata
    Horoscop

    Cine sunt cele mai puternice și mai slabe semne zodiacale?

    By GabrielMiunie 15, 20250

    Cu toții am traversat căi cu cineva și ne -am simțit instantaneu intimat sau influențat…

    6 cărți de tarot înfricoșătoare care sunt pozitive

    iunie 14, 2025

    Tot ce trebuie să știți despre anotimpuri, solstice și echinox

    iunie 13, 2025

    Ce să vă așteptați în sezonul cancerului 2025

    iunie 12, 2025
    Despre Noi
    Despre Noi

    ZiarExpress.ro – Locul unde știrile prind viață! Descoperă cele mai noi informații din România și din lume, actualizate în timp real. De la politică, economie și tehnologie, până la sport, lifestyle și divertisment, ZiarExpress.ro îți oferă o perspectivă clară și obiectivă asupra evenimentelor care contează. Inspirăm curiozitatea, alimentăm conversațiile și ținem pasul cu lumea în continuă schimbare! Fiți conectați, informați și mereu cu un pas înainte!

    Email Us: contact@ziarexpress.ro

    CAUTARE
    CALENDAR
    martie 2025
    L Ma Mi J V S D
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  
    « feb.   apr. »
    • Acasă
    • Politica Cookies
    • Politica de Confidențialitate
    • Termeni și Condiții
    © 2025 ZiarExpress.Ro - MAG Software / sitelacomanda.ro.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Ad Blocker Enabled!
    Ad Blocker Enabled!
    Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please support us by disabling your Ad Blocker.