Close Menu
    INTERESANTE

    Russell Crowe şi Henry Cavill fac echipă în remake-ul lui… „doar unul poate exista”

    iunie 21, 2025

    Fii neînfricat când Mercur intră în Leu

    iunie 21, 2025

    Regizorul Emmanuel Courcol despre Fanfara: „Nu am vrut să fac un basm”

    iunie 20, 2025
    Facebook
    ZiarExpress
    Subscribe
    • Acasă
    • Actualitate
    • Diverse
      • Diverse
      • Filme
      • Muzică
      • Horoscop
    • Economie
    • Politică
    • Social
    • Sport
    • Tehnologie
    • Tutoriale
    ZiarExpress
    Home»Muzica»Ana Maria Cocean: Ca să faci cercetare, trebuie să fii curios și interesat. Și cu siguranță, dacă faci din pasiune și dorință, merită tot efortul! | Știință cu sare și piper
    Muzica

    Ana Maria Cocean: Ca să faci cercetare, trebuie să fii curios și interesat. Și cu siguranță, dacă faci din pasiune și dorință, merită tot efortul! | Știință cu sare și piper

    GabrielMBy GabrielMmartie 14, 2025Niciun comentariu4 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email



    Ana Maria Cocean, doctorandă în anul al treilea la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, studiază un domeniu de frontieră în biotehnologie alimentară: psihobioticele.

    Aceste microorganisme benefice ar putea revoluționa modul în care abordăm sănătatea mentală, având potențialul de a influența pozitiv afecțiuni precum depresia și anxietatea.
    Psihobioticele sunt o clasă nouă de probiotice, definită pentru prima dată în 2013 de un cercetător irlandez. Aceste bacterii benefice, odată ajunse în intestin, pot produce metaboliți care influențează cogniția, memoria și nivelul de stres prin axa intestin-creier.
    Practic, intestinul este denumit și al doilea creier. Acesta conține sistemul nervos enteric. Nu știu lumea cât este familiarizată cu faptul că o mare majoritate a serotoninei, care este hormonul fericirii, este secretat în intestin mai exact în celulele entero-cromafine.

    Studiile recente sugerează că microbiomul intestinal poate influența profund dispoziția și nivelul de stres. Prin cercetările sale, Ana Maria Cocean încearcă să demonstreze că psihobioticele pot avea un rol activ în reducerea acestor afecțiuni. Un studiu bazat pe chestionar, realizat recent, a relevat că publicul român este puțin familiarizat cu acest concept, mulți asociindu-l doar cu domeniul psihologiei.

    Ana Maria Cocean și echipa sa lucrează la studii in vitro și teste preclinice pentru a demonstra efectele benefice ale psihobioticelor.

    Pe termen lung, echipa speră să colaboreze pentru studii clinice și, eventual, pentru dezvoltarea unui produs accesibil publicului.
    Momentan suntem destul de avansați cu testele in vitro, așteptăm o parte din rezultate, pe urmă dorim să efectuăm teste pe șoricei, practic, li se induce starea de depresie și anxietate și le sunt administrate anumite tulpini, după care se fac analizele necesare. Pe mai departe ne dorim și o colaborare pentru un studiu clinic, ca să putem valida și, ca perspectivă mai îndepărtată,
    dar nu foarte îndepărtată, sperăm, ne dorim, de ce nu?, și un produs care să ajute persoanele în acest sens
    .

    Drumul profesional al Anei Maria Cocean a fost mereu legat de industria alimentelor. După finalizarea studiilor de licență, a lucrat într-o fabrică de panificație și apoi într-o firmă de catering, iar ulterior a ales să urmeze calea cercetării.
    Mereu am cochetat cu ideea de cercetare și de studii doctorale, dar cumva am avut și curiozitatea și dorința de a profesa efectiv în producție, să văd provocările în ceea ce privește partea de alimente și produse. Atât partea de producție cât și partea de gestionare. Acest parcurs profesional mi-a oferit o experiență solidă atât în producția și controlul calității alimentelor, cât și în gestionarea proceselor operaționale și strategice. Mai apoi, după maternitate și pandemie, am hotărât totuși să încep studiile doctorale și să aleg acest domeniu.

    Psihobioticele reprezintă un domeniu de cercetare cu potențial imens, iar studiile realizate de Ana Maria Cocean și echipa sa ar putea aduce schimbări semnificative în modul în care abordăm sănătatea mintală. În prezent, îmi continui dezvoltarea profesională în domeniul cercetării, sub coordonarea domnului profesor Dan Vodnar. Cercetarea se concentrează pe modularea microbiotei intestinale prin administrarea controlată de probiotice, cu un accent deosebit pe psihobiotice – microorganisme benefice care influențează funcțiile cognitive și emoționale. Datorită proprietăților lor specifice, aceste probiotice pot juca un rol important în gestionarea anxietății, depresiei și altor tulburări neurologice. Studiul nostru își propune să identifice și să evalueze mecanismele prin care psihobioticele pot fi integrate în terapii alternative pentru îmbunătățirea sănătății mintale.
    Articolul tip review poate fi accesat la acest link:
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278584624001416

    Ce înseamnă cercetarea pentru Ana Maria Cocean?

    În primul rând, consider că, nu numai în partea de cercetare, dar mai ales aici, trebuie să îți placă și să fii curios și interesat. Adică nu văd că ai putea să faci partea aceasta dacă nu ai fi atras, dacă nu ai avea curiozități, să fii interesat să descoperi. E cu pași mici. Mici, cumva dintr-un pas în altul, pași mici. Uneori, cercetarea înseamnă și rezultate neașteptate sau negative. (…)

    Dar pot să zic că echipa de cercetare în care mă aflu și, bineînțeles, profesorul coordonator, domnul Dan Vodnar, au un aport principal. El tot timpul ne încurajează să gândim critic, să abordăm subiectele cât mai altfel decât alții. Și să ne încurajează cumva să mergem în zone noi. Adică pe direcții pe care nu au mai mers alții.

    Și cu siguranță, dacă faci din pasiune și dorință, merită tot efortul!



    Source link

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    GabrielM
    • Website

    Related Posts

    Lecturile orașului : „Sfințenia papucilor de casă. Despre renunțarea la lume” de Pascal Bruckner (TREI) | Lecturile Orașului

    mai 20, 2025

    Cronicari Digitali. Spune-mi unde sunt. Legende, picturi murale, scutere și pizza – farmecul nebun al orașului Napoli | Produs de Radio România

    mai 20, 2025

    ”1489” – album de familie | Scena și ecranul

    mai 20, 2025

    Leave A Reply Cancel Reply

    Publicitate
    Nu rata
    Horoscop

    Fii neînfricat când Mercur intră în Leu

    By GabrielMiunie 21, 20250

    Mercur, planeta comunicării, informațiilor și călătoriilor, se mută în Leu pe 26 iunie 2025.Mercur se…

    Prognoza numerologiei din acest sezon, pe baza numărului de cale de viață

    iunie 20, 2025

    Colecția de cristal pentru sezonul cancerului

    iunie 19, 2025

    Cancer New Moon Crystal Rituals: Life Path Numbers

    iunie 18, 2025
    Despre Noi
    Despre Noi

    ZiarExpress.ro – Locul unde știrile prind viață! Descoperă cele mai noi informații din România și din lume, actualizate în timp real. De la politică, economie și tehnologie, până la sport, lifestyle și divertisment, ZiarExpress.ro îți oferă o perspectivă clară și obiectivă asupra evenimentelor care contează. Inspirăm curiozitatea, alimentăm conversațiile și ținem pasul cu lumea în continuă schimbare! Fiți conectați, informați și mereu cu un pas înainte!

    Email Us: contact@ziarexpress.ro

    CAUTARE
    CALENDAR
    martie 2025
    L Ma Mi J V S D
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  
    « feb.   apr. »
    • Acasă
    • Politica Cookies
    • Politica de Confidențialitate
    • Termeni și Condiții
    © 2025 ZiarExpress.Ro - MAG Software / sitelacomanda.ro.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Ad Blocker Enabled!
    Ad Blocker Enabled!
    Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please support us by disabling your Ad Blocker.