Close Menu
    INTERESANTE

    Russell Crowe şi Henry Cavill fac echipă în remake-ul lui… „doar unul poate exista”

    iunie 21, 2025

    Fii neînfricat când Mercur intră în Leu

    iunie 21, 2025

    Regizorul Emmanuel Courcol despre Fanfara: „Nu am vrut să fac un basm”

    iunie 20, 2025
    Facebook
    ZiarExpress
    Subscribe
    • Acasă
    • Actualitate
    • Diverse
      • Diverse
      • Filme
      • Muzică
      • Horoscop
    • Economie
    • Politică
    • Social
    • Sport
    • Tehnologie
    • Tutoriale
    ZiarExpress
    Home»Muzica»Teatrul Ion Creangă își serbează Ziua, pe 4 MAI, cu o nouă premieră: „Harap Alb” | Teatru și film
    Muzica

    Teatrul Ion Creangă își serbează Ziua, pe 4 MAI, cu o nouă premieră: „Harap Alb” | Teatru și film

    GabrielMBy GabrielMaprilie 22, 2025Niciun comentariu5 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email



    Teatrul Ion Creangă anunță un nou titlu în repertoriul reprezentațiilor adresate copiilor peste 6 ani (TICJUNIOR). „Harap Alb” se joacă în avanpremieră și premieră duminică, 4 mai, de la orele 11:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Str. Piața Amzei nr. 13. Spectacolul are, pe de o parte, un scop aniversar – marchează 60 de ani de când Teatrul Ion Creangă și-a deschis pentru prima dată porțile – iar, pe de altă parte, își propune să (re)aducă în atenția spectatorilor unul dintre cele mai frumoase și mai complexe basme din literatura română. În luna mai, spectacolul se vede iar vineri, pe 16, de la 18:00.

    Numele lui Harap Alb are ecouri adânci în istoria TIC, pentru că este cel care a dat startul unei povești fără sfârșit. Textul scris de Ion Creangă a inspirat prima punere în scenă a Teatrului Ion Creangă, în regia lui Ion Lucian, fiind reluat, 40 de ani mai târziu (2005), și de Cornel Todea. Actuala dramatizare, semnată de Dan Tudor, care este și autorul scenariului, dar și al muzicii originale, celebrează universul imaginat de scriitorul humuleștean prin noi viziuni scenografice, coregrafice și, mai ales, de interpretare actoricească.

    Călătorie inițiatică sau drum spre recâștigarea identității ori găsirea sufletului-pereche, oricum ar fi văzut traseul parcurs de fiul Craiului vestit, rămas în mentalul colectiv ca Harap Alb, de-a lungul lui va străluci, ca nestematele din Pădurea Cerbului, forța prieteniei. Dan Tudor o consideră unul dintre mesajele esențiale ale acestui basm: „Cred că este singurul basm de la noi în care prietenia este prezentată atât de emoționant. Oricât de grave ar părea situațiile prin care trece Harap Alb, toate personajele acestea – Ochilă, Setilă, Flămânzilă, Gerilă, Lungilă – îi vor fi alături până la capăt, sunt solidare cu el și, chiar dacă aparențele lor sunt fantastice, devin, prin prisma felului de-a fi, foarte simpatice.” Dan Tudor subliniază, de asemenea, și versatilitatea conținutului, în sensul de impact asupra publicului: „Fiecare spectator, indiferent de vârsta pe care o are, se va regăsi în spectacol – fie că e vorba de universul familial, de tipologia personajelor sau relațiile dintre ele. Fiecare își va identifica propriul fir epic.”

    Un număr record de ființe cu însușiri supranaturale, multe probe și multe tărâmuri fantastice, nenumărate acțiuni secundare și întâmplări extraordinare – basmul lui Ion Creangă atrage atenția prin toate aceste detalii. Însă el rămâne întipărit în minte, înainte de orice, datorită unui alt amănunt: prin faptul că este povestit frumos. „Povestit frumos” va fi și în prezenta punere în scenă, rol pe care l-a preluat cu talent și imaginație echipa de creație.

    Linia melodică, tema și versurile îi aparțin lui Dan Tudor și subliniază, la rândul lor, o evoluție – se „transformă” odată cu călătoria protagonistului. Elementelor de folclor, stilizate în funcție de nevoile spectacolului, li se adaugă note contemporane. Orchestrația muzicală, semnată de Vlad Crețu, este construită din sunete de chitară, note suave de țambal, de nai, care trimit spre autenticul românesc și, în contrapartidă, de sonorități asociate ritmurilor moderne, rap sau hip-hop, adaptate contextului și personajelor care-l animă. Varietatea stilurilor muzicale se reflectă și în vocabularul coregrafic. Coregrafia, asigurată de Florin Fieroiu, se pliază pe firul narativ și pe dinamica aparte a reprezentației. Dansul și mișcarea scenică evidențiază atât natura momentului în sine, cât și trecerea de la o stare la alta.

    „Harap Alb” este „povestit frumos” și din perspectiva scenografiei imaginate de Maria Miu. Dacă, la început, paleta stilistică este inspirată din contemporaneitate, ea migrează, pe parcurs, spre arta abstractă, rococo și futurism. Țara Spânilor, de exemplu, este dominată de gri-uri, cea a Împăratului Verde stă sub semnul pastelurilor colorate, care trimit spre influențe rococo, sugerând ideea de aparență înșelătoare, iar în Țara Împăratului Roșu cromatica „explodează” în nuanțe de arămiu, plasându-se în futurism. Lighting design-ul conceput de Andrei Răduț (responsabil și de video proiecții) pune în valoare emoțiile generate de întâmplări, în totalitatea și diversitatea lor, reale ori ireale, dar și de fiecare scenă în parte.

    Fii și fiice de împărați, spâni, capete încoronate, prezențe miraculoase sau ființe ieșite din comun – galeria personajelor din „Harap Alb” este, pe cât de variată, pe atât de expresivă. Actorii din distribuție, mulți dintre ei cu roluri duble, le fac, grație interpretării lor, nu doar convingătoare, ci și memorabile. Numele lor sunt: Marius Boboc, Alexandru Prica, Voicu Hetel, Iulian Balan, Ciprian Niculae, Cerasela Popescu, Gabriel Coveșeanu, Grațiela Teohari-Duban, Andreea Mera, Andra Mirescu, Ana Toda, Ani Crețu, Ionuț Antonie, Marius Nănău, Cristian Boeriu, Oliviu-Cristian Bughiu, Gabriel Iencek, Alexandra Velniciuc și Ioana Bîndac.

    „Harap Alb” este, nu în ultimul rând, parte din proiectul „TIC60 – 60 de ani de excelență în domeniul artei” și celebrează teatrul, ca artă frumoasă. Inițiat în decembrie 2024, proiectul aduce în prim-plan filmul, dansul, grafica / desenul, teatrul, muzica și sculptura, prin premiere și evenimente tematice. Mai multe detalii despre TIC60, despre următoarele reprezentații ale spectacolului, dar și despre programul din perioada curentă, găsiți pe teatrulioncreanga.ro. Biletele pentru „Harap Alb” au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate de pe platformele Entertix și Myticket.

    ▶ HARAP ALB

    Echipa de creație:
    Regia și scenariul: Dan Tudor
    Scenografia: Maria Miu
    Video și lighting design: Andrei Răduț
    Coregrafia: Florin Fieroiu
    Muzica originală: Dan Tudor
    Orchestrația muzicală: Radu Mihalache

    Distribuția:
    Harap Alb: Marius Boboc
    Calul: Alexandru Prica
    Craiul, Spân: Voicu Hetel
    Fiul cel mare, Al doilea Spân, Ursul, Ochilă: Iulian Balan
    Fiul mijlociu, Spânul: Ciprian Niculae
    Baba, Sfânta Duminică: Cerasela Popescu
    Împăratul Verde: Gabriel Coveșeanu
    Împărăteasa Verde: Grațiela Teohari-Duban
    Fiica cea mare, Albină: Andreea Mera
    Fiica mijlocie, Albină: Andra Mirescu
    Fiica cea mică, Albină: Ana Toda
    Crăiasa albinelor, Femeie spân: Ani Crețu
    Setilă: Ionuț Antonie
    Gerilă: Marius Nănău
    Flămânzilă: Cristian Boeriu
    Lungilă, Primul Spân: Oliviu-Cristian Bughiu
    Împăratul Roșu: Gabriel Iencek
    Împărăteasa Roșie, Femeie spân: Alexandra Velniciuc
    Fiica Împăratului Roșu, Albină: Ioana Bîndac

    Categoria de vârstă: 6+
    Durata: 75 min

    ▶ INFORMAȚII SUPLIMENTARE
    www.teatrulioncreanga.ro
    Facebook.com/TeatrulIonCreanga
    Instagram.com/TeatrulIonCreanga

    Teatrul Ion Creangă este o instituție publică de cultură subordonată Primăriei Capitalei și Consiliului General al Municipiului București.





    Source link

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    GabrielM
    • Website

    Related Posts

    Lecturile orașului : „Sfințenia papucilor de casă. Despre renunțarea la lume” de Pascal Bruckner (TREI) | Lecturile Orașului

    mai 20, 2025

    Cronicari Digitali. Spune-mi unde sunt. Legende, picturi murale, scutere și pizza – farmecul nebun al orașului Napoli | Produs de Radio România

    mai 20, 2025

    ”1489” – album de familie | Scena și ecranul

    mai 20, 2025

    Leave A Reply Cancel Reply

    Publicitate
    Nu rata
    Horoscop

    Fii neînfricat când Mercur intră în Leu

    By GabrielMiunie 21, 20250

    Mercur, planeta comunicării, informațiilor și călătoriilor, se mută în Leu pe 26 iunie 2025.Mercur se…

    Prognoza numerologiei din acest sezon, pe baza numărului de cale de viață

    iunie 20, 2025

    Colecția de cristal pentru sezonul cancerului

    iunie 19, 2025

    Cancer New Moon Crystal Rituals: Life Path Numbers

    iunie 18, 2025
    Despre Noi
    Despre Noi

    ZiarExpress.ro – Locul unde știrile prind viață! Descoperă cele mai noi informații din România și din lume, actualizate în timp real. De la politică, economie și tehnologie, până la sport, lifestyle și divertisment, ZiarExpress.ro îți oferă o perspectivă clară și obiectivă asupra evenimentelor care contează. Inspirăm curiozitatea, alimentăm conversațiile și ținem pasul cu lumea în continuă schimbare! Fiți conectați, informați și mereu cu un pas înainte!

    Email Us: contact@ziarexpress.ro

    CAUTARE
    CALENDAR
    aprilie 2025
    L Ma Mi J V S D
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    282930  
    « mart.   mai »
    • Acasă
    • Politica Cookies
    • Politica de Confidențialitate
    • Termeni și Condiții
    © 2025 ZiarExpress.Ro - MAG Software / sitelacomanda.ro.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Ad Blocker Enabled!
    Ad Blocker Enabled!
    Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please support us by disabling your Ad Blocker.