Close Menu
    INTERESANTE

    Cine sunt cele mai puternice și mai slabe semne zodiacale?

    iunie 15, 2025

    Fanfara: suntem cu toţii păpuşi în mâinile destinului

    iunie 14, 2025

    6 cărți de tarot înfricoșătoare care sunt pozitive

    iunie 14, 2025
    Facebook
    ZiarExpress
    Subscribe
    • Acasă
    • Actualitate
    • Diverse
      • Diverse
      • Filme
      • Muzică
      • Horoscop
    • Economie
    • Politică
    • Social
    • Sport
    • Tehnologie
    • Tutoriale
    ZiarExpress
    Home»Muzica»Idei în nocturnă. Pagini de Istorie – „Trecutul ne ajunge din urmă. Memoriile unui martor privilegiat al istoriei” | Idei în nocturnă – Pagini de istorie
    Muzica

    Idei în nocturnă. Pagini de Istorie – „Trecutul ne ajunge din urmă. Memoriile unui martor privilegiat al istoriei” | Idei în nocturnă – Pagini de istorie

    GabrielMBy GabrielMaprilie 29, 2025Niciun comentariu4 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email



    Invitați: Michael Virgil Solomon și dr. Claudiu Secașiu. Realizator: Dan Manolache

    Perioada comunistă a fost, între altele, caracterizată și prin falsificarea sau, în cel mai bun caz, ocultarea istoriei adevărate. Poate de aceea, imediat după decembrie 1989, publicarea a numeroase memorii și jurnale ale unor actori sau martori ai istoriei a avut un uriaș succes de public. Doream cu toții să aflăm, din surse directe, cum s-au desfășurat evenimente importante ale trecutului nostru, cine au fost protagoniștii, care era conjunctura politică internă și externă în care se produceau. Am descoperit astfel oameni, fapte, întâmplări privite prin ochii unor personalități cum ar fi Regina Maria, Regele Carol al II-lea, I.G. Duca, Constantin Argetoianu, Grigore Gafencu, Nicolae Titulescu, Armand Călinescu, Alexandru Marghiloman, și enumerarea ar putea continua.

    Se mai poate spune ceva nou, mai ales despre istoria contemporană, după apariția atâtor cărți revelatoare, la care se adaugă volume de documente și remarcabile lucrări de analiză istoriografică? Ei bine, după citirea cărții „Trecutul ne ajunge din urmă. Memoriile unui martor privilegiat al istoriei”, apărută la Editura Humanitas, răspunsul nu poate fi decât afirmativ. Cu mențiunea că Virgil Solomon nu a fost doar un „martor privilegiat al istoriei”, ci un actor poate mai puțin strălucitor în apariții publice sau în percepția contemporanilor, dar important în desfășurarea unor evenimente care au marcat istoria noastră, de la Marea Adunare de la Alba Iulia, unde a votat unirea în calitate de delegat al Societății Academice „România Jună” din Viena, până la instaurarea deplină a comunismului și arestarea principalilor lideri ai PNȚ. El însuși a executat 17 ani de închisoare, trecând pe la pușcăriile din Craiova, Aiud, Sighet – și nu am menționat decât câteva – sau fiind obligat să trăiască în domiciliu forțat la Măzăreni și Rubla.

    Doctorul Virgil Solomon a început să-și scrie memoriile în 1964, după revenirea la București. Vom afla povestea celor 7 caiete ascunse, pe care nepotul său, invitatul nostru, domnul Michael Virgil Solomon, le-a oferit spre publicare. Să remarcăm contribuția esențială a domnului Claudiu Secașiu, care este îngrijitorul ediției, autorul unui edificator studiu introductiv, dar și cel care se evidențiază prin calitatea notelor ce însoțesc textul.

    Să spunem că doctorul Virgil Solomon a fost unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Iuliu Maniu, mai ales în perioada războiului și a anilor tulburi care i-au urmat și în care marele om politic a devenit liderul necontestat al opoziției, mai întâi față de politica mareșalului Ion Antonescu și apoi față de procesul de comunizare a României, regizat de la Kremlin și realizat prin Partidul Comunist.

    Virgil Solomon a fost secretar general adjunct pentru Ardeal în perioada 1941–1945, a fost printre cei implicați în acțiunile ce vizau ieșirea României din război și ruperea alianței cu Germania nazistă. După 23 august 1944, a participat activ la reorganizarea partidului, a devenit ministru al Lucrărilor Publice în guvernele Sănătescu și Rădescu, membru al Delegației Permanente a PNȚ. Poziția sa tranșant anticomunistă i-a atras arestarea la 5 mai 1947, detenția îndelungată, dar și supravegherea continuă din partea Securității după eliberarea sa în 1964. Dosarele de urmărire, ale sale și ale fiului său, păstrate la CNSAS, numără nu mai puțin de 4.777 de pagini.

    Cartea se citește cu ușurință, este captivantă prin noutatea și perspectiva informațiilor; autorul privește evenimentele din imediata apropiere a lui Iuliu Maniu și, nu în ultimul rând, prin talentul de narator.

    În mod evident, nu vom putea parcurge, nici măcar succint, conținutul extrem de bogat al cărții, care pornește de la primele însemnări ce consemnează negocierile de fuziune a Partidului Național cu cel Țărănesc în perioada 1921–1926. Vom opta pentru abordarea unei perioade mai apropiate de zilele noastre și vom începe prin evocarea venirii la putere a generalului Ion Antonescu și a primei părți a guvernării sale, Statul Național Legionar, rezistența din teritoriul cedat prin Arbitrajul de la Viena, privite desigur din perspectiva lui Iuliu Maniu și a colaboratorilor săi. Ne vom referi apoi la activitatea PNȚ în vremea războiului, poziția sa față de trecerea Nistrului, relațiile cu anglo-americanii, organizarea opoziției antinaziste și implicarea în tratativele de scoatere a României din război.

    Vom stărui asupra evenimentelor definitorii pentru procesul de instaurare a comunismului în România, evocând activitatea guvernelor Sănătescu și Rădescu, instaurarea guvernului Petru Groza, falsificarea alegerilor din 19 noiembrie 1946, poziția Regelui față de evenimente, reacția PNȚ față de instaurarea brutală a comunismului prin rezistență internă și încercarea de a obține sprijin occidental pentru ca România să-și mențină parcursul democratic.

    Vă invităm, așadar, să urmăriți o emisiune despre o carte al cărei erou principal este Virgil Solomon – de fapt, o carte ce oferă mai multe aspecte inedite asupra unei perioade în interpretarea căreia au apărut multe controverse, multe dintre ele, trebuie să o spunem, dictate nu de dorința de a ne apropia de adevăr, ci de interese politice.



    Source link

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    GabrielM
    • Website

    Related Posts

    Lecturile orașului : „Sfințenia papucilor de casă. Despre renunțarea la lume” de Pascal Bruckner (TREI) | Lecturile Orașului

    mai 20, 2025

    Cronicari Digitali. Spune-mi unde sunt. Legende, picturi murale, scutere și pizza – farmecul nebun al orașului Napoli | Produs de Radio România

    mai 20, 2025

    ”1489” – album de familie | Scena și ecranul

    mai 20, 2025

    Leave A Reply Cancel Reply

    Publicitate
    Nu rata
    Horoscop

    Cine sunt cele mai puternice și mai slabe semne zodiacale?

    By GabrielMiunie 15, 20250

    Cu toții am traversat căi cu cineva și ne -am simțit instantaneu intimat sau influențat…

    6 cărți de tarot înfricoșătoare care sunt pozitive

    iunie 14, 2025

    Tot ce trebuie să știți despre anotimpuri, solstice și echinox

    iunie 13, 2025

    Ce să vă așteptați în sezonul cancerului 2025

    iunie 12, 2025
    Despre Noi
    Despre Noi

    ZiarExpress.ro – Locul unde știrile prind viață! Descoperă cele mai noi informații din România și din lume, actualizate în timp real. De la politică, economie și tehnologie, până la sport, lifestyle și divertisment, ZiarExpress.ro îți oferă o perspectivă clară și obiectivă asupra evenimentelor care contează. Inspirăm curiozitatea, alimentăm conversațiile și ținem pasul cu lumea în continuă schimbare! Fiți conectați, informați și mereu cu un pas înainte!

    Email Us: contact@ziarexpress.ro

    CAUTARE
    CALENDAR
    aprilie 2025
    L Ma Mi J V S D
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    282930  
    « mart.   mai »
    • Acasă
    • Politica Cookies
    • Politica de Confidențialitate
    • Termeni și Condiții
    © 2025 ZiarExpress.Ro - MAG Software / sitelacomanda.ro.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Ad Blocker Enabled!
    Ad Blocker Enabled!
    Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please support us by disabling your Ad Blocker.