Close Menu
    INTERESANTE

    Înțelegerea lui Saturn: Domnul Karmei

    iunie 22, 2025

    Russell Crowe şi Henry Cavill fac echipă în remake-ul lui… „doar unul poate exista”

    iunie 21, 2025

    Fii neînfricat când Mercur intră în Leu

    iunie 21, 2025
    Facebook
    ZiarExpress
    Subscribe
    • Acasă
    • Actualitate
    • Diverse
      • Diverse
      • Filme
      • Muzică
      • Horoscop
    • Economie
    • Politică
    • Social
    • Sport
    • Tehnologie
    • Tutoriale
    ZiarExpress
    Home»Muzica»Cultura la farfurie. Muștarul, eroul din umbră: De la mesele faraonilor la grătarele de 1 Mai | Produs de Radio România
    Muzica

    Cultura la farfurie. Muștarul, eroul din umbră: De la mesele faraonilor la grătarele de 1 Mai | Produs de Radio România

    GabrielMBy GabrielMaprilie 30, 2025Niciun comentariu3 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email



    Într-un dialog savuros cu Daria Ghiu, Adriana Sohodoleanu ne invită într-o călătorie inedită prin istoria muștarului — condimentul care, deși adesea trecut cu vederea, a însoțit mesele oamenilor de mii de ani. De la imperiile antice până la tradițiile culinare moderne, muștarul se dovedește a fi mult mai mult decât un simplu „însoțitor” pentru mititei. Aflăm de ce era atât de apreciat în Bizanț, cum a devenit simbol al rafinamentului la Dijon și ce legătură are cu expresii populare sau parabole biblice.

    „Important este să nu ne sară muștarul. Și să vorbim despre el cu calm și bucurie, pentru că e alături de noi de foarte, foarte multă vreme.”

    Așa își începe Adriana Sohodoleanu pledoaria pentru unul dintre cele mai vechi și subestimate condimente din lume.

    De 1 Mai, grătarele sfârâie, mititeii sunt vedete, dar muștarul? Rămâne în plan secund, așa cum se întâmplă adesea cu personajele de sprijin din marile povești.

    „Nimeni nu-l bagă în seamă pe muștar și este tare păcat. Mă gândesc la el ca la un ajutor loial, umbrit de marele erou. Muștarul e pentru mici cam cum este Sancho Panza pentru Don Quijote.”

    În Grecia și Roma antică, muștarul era deja nelipsit din mesele festive. În Evul Mediu, nu avea textura cremoasă de azi, ci se vindea sub formă de „lingouri” solide, care se dizolvau în lichide aromate. Iar rolul său nu era doar gustativ — muștarul era recomandat chiar de medici.

    „Știm că romanii începeau mesele cu niște antreuri bogate, iar Petronius vorbește despre aceste preparate care se puneau pe masăși, pe lângă ouă, pește, brânzeturi și multe legume, trebuia neapărat să fie și muștar. (…) În Evul Mediu se vindea sub formă de lingouri, le-aș putea spune, care apoi erau sparte și dizolvate în lichid — oțet, must, verjus — cu puțin ulei.”

    Prepararea unui muștar de calitate ascunde un proces chimic și gustativ sofisticat:

    „Un muștar trebuie să aibă boabe sau pudră, un acid, condimente și un lichid de hidratare. Temperatura acelui lichid influențează iuțeala.”

    În România, borcanul de muștar, reutilizat ulterior ca pahar, e o imagine emblematică, vie în memoria colectivă. În schimb, în Dijon — capitala muștarului — Franța a ajuns să importe semințele din Canada.

    Pe lângă rolul culinar, muștarul are și un impact cultural surprinzător: de la expresia „i-a sărit muștarul” până la parabolă biblică în care „Împărăția lui Dumnezeu e comparată cu o sămânță de muștar… care, deși mică, odată plantată, devine adăpost pentru creaturi mai mari”.

    Adriana Sohodoleanu face și o distincție importantă pentru gurmanzi: mostarda di frutta nu este același lucru cu muștarul clasic —„Este mai degrabă o dulceață picantă de fructe… merge bine cu brânzeturi și carne.”

    Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.



    Source link

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    GabrielM
    • Website

    Related Posts

    Lecturile orașului : „Sfințenia papucilor de casă. Despre renunțarea la lume” de Pascal Bruckner (TREI) | Lecturile Orașului

    mai 20, 2025

    Cronicari Digitali. Spune-mi unde sunt. Legende, picturi murale, scutere și pizza – farmecul nebun al orașului Napoli | Produs de Radio România

    mai 20, 2025

    ”1489” – album de familie | Scena și ecranul

    mai 20, 2025

    Leave A Reply Cancel Reply

    Publicitate
    Nu rata
    Horoscop

    Înțelegerea lui Saturn: Domnul Karmei

    By GabrielMiunie 22, 20250

    Te -a gestionat viața Mai mult provocator în ultima vreme? Dacă da, este posibil să…

    Fii neînfricat când Mercur intră în Leu

    iunie 21, 2025

    Prognoza numerologiei din acest sezon, pe baza numărului de cale de viață

    iunie 20, 2025

    Colecția de cristal pentru sezonul cancerului

    iunie 19, 2025
    Despre Noi
    Despre Noi

    ZiarExpress.ro – Locul unde știrile prind viață! Descoperă cele mai noi informații din România și din lume, actualizate în timp real. De la politică, economie și tehnologie, până la sport, lifestyle și divertisment, ZiarExpress.ro îți oferă o perspectivă clară și obiectivă asupra evenimentelor care contează. Inspirăm curiozitatea, alimentăm conversațiile și ținem pasul cu lumea în continuă schimbare! Fiți conectați, informați și mereu cu un pas înainte!

    Email Us: contact@ziarexpress.ro

    CAUTARE
    CALENDAR
    aprilie 2025
    L Ma Mi J V S D
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    282930  
    « mart.   mai »
    • Acasă
    • Politica Cookies
    • Politica de Confidențialitate
    • Termeni și Condiții
    © 2025 ZiarExpress.Ro - MAG Software / sitelacomanda.ro.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Ad Blocker Enabled!
    Ad Blocker Enabled!
    Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please support us by disabling your Ad Blocker.