Close Menu
    INTERESANTE

    Cine sunt cele mai puternice și mai slabe semne zodiacale?

    iunie 15, 2025

    Fanfara: suntem cu toţii păpuşi în mâinile destinului

    iunie 14, 2025

    6 cărți de tarot înfricoșătoare care sunt pozitive

    iunie 14, 2025
    Facebook
    ZiarExpress
    Subscribe
    • Acasă
    • Actualitate
    • Diverse
      • Diverse
      • Filme
      • Muzică
      • Horoscop
    • Economie
    • Politică
    • Social
    • Sport
    • Tehnologie
    • Tutoriale
    ZiarExpress
    Home»Muzica»Iulian Angheluță: „În anii ’90 mi se pare că era o comunicare mult mai directă pentru că nu aveam internet…” | Născut în România
    Muzica

    Iulian Angheluță: „În anii ’90 mi se pare că era o comunicare mult mai directă pentru că nu aveam internet…” | Născut în România

    GabrielMBy GabrielMmai 12, 2025Niciun comentariu5 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email



    Cine îl cunoaște pe Iulian Angheluță – fondatorul Free Miorița (https://www.freemiorita.ro/), cu tot ce înseamnă asta -, nu are nici un motiv să fie uimit de ultima sa ”ispravă”: Muzeul Alegerilor (https://muzeulalegerilor.ro/ – electorale, e drept, deși la fel de bine le-am putea considera și alegeri personale, nu-i așa?, proiectul prin care va vedea…lumina simezelor expoziția Electorala, ”prima și cea mai mare arhivă de materiale electorale și de propagandă politică românească din perioada 1990-2025” (https://muzeulalegerilor.ro/). Expoziția va putea fi vizitată între 13-15 iunie a.c., la Galeria SENAT din București.
    ”Povestea ”Electorala” a început în 1990 când, în efuziunea primelor zile de libertate, primele alegeri, am luat contact cu ce înseamnă pluripartidismul, trecerea de la un sistem cu un singur partid, la deschiderea pe care ne-a dat-o revoluția.Și în acel entuziasm, am început să lipesc afișe.Bineînțeles, din partea opoziției, vorbim de PNL și PNȚCD de la vremea respectivă.Și am păstrat foarte multe materiale din acea perioadă, inclusiv afișele FSN-ului pe vremea aia, afișele PNL-ului, PNȚCD-ului. Nu erau reguli, fiecare lipea… erau niște straturi, așa, afiș peste afiș peste afiș.Și apoi, la fiecare tur de alegeri care a urmat, 1992, 1996, 2000 și așa mai departe, am început să colecționez materiale electorale”, povestește Iulian Angheluță, fondatorul Free Miorița (https://www.freemiorita.ro/) și al Muzeului Alegerilor (https://muzeulalegerilor.ro/) la ediția din 10 mai a.c. a emisiunii Născut în România, realizatoare Corina Negrea. ”Oferta s-a diversificat, am trecut de la hârtie, afișe, pliante, la pixuri, brelocuri, căni, umbrele, tot felul de chestii, găleți, CD-uri… pe care am început să le colecționez.Nu doar că le luam pe cele care mi ieșeau în întâmpinare, la cutia poștală sau, nu știu, mă duceam la prieten sau pe stradă, pur și simplu am început să le caut.La prieten, prin târguri, pe site-urile de pe internet și am ajuns la…, nu știu cât să zic ăsta aici, aproximativ 3-4 mii de obiecte unice, individuale, din 1990 până în 2025, deci 35 de ani de istorie românească în câteva mii de exponate mai amuzante, mai triste, mai serioase, care toate sunt reunite în expoziția asta, ”Electorala”. În expoziție sunt doar materiale originale, deci nu sunt fotocopii, nu sunt fotografii, nu sunt duplicate sau orice alt lucru, sunt strict materiale originale așa cum ele au fost gândite și puse în operă, ca să zic așa, de candidații și partidele respective.

    Acum, fiecare perioadă, din punctul meu de vedere, care urmăresc fenomene electoral și politic, sunt pasionat puțin de istorie și în același timp de tipărituri, de materialele astea care au ieșit de la candidat și partide, sunt diferite.Anii ’90 erau foarte de-a valma.Nu exista legislație, adică exista o legislație electorală, dar nu erau reguli atât de constrângătoare. (…) Perioadaanilor 2000, o să se vadă și în materialele expuse, e o perioadă în care e o abundență, e o diversificare masivă de materiale electorale: CD-uri, audio, DVD-uri recomandate de diverși primari cu filme, (…)suporturi de pahare, umbrele, căni și, nu știu, jachete de ploaie, tot felul de lucruri de genul ăsta la care, în mod normal, nu te-ai gândit bine.Gălețile pe care le știm, saci de rafie, am câțiva saci de rafie, brănduiți, care au însemnele unor partide.

    Între timp, legislația electorală a devenit mult mai strictă, e mai controlabilă, totul trebuie trecut, mă rog, prin lege, ceea ce e normal, cumva.Dar asta arată evoluția, în expoziție vei vedea și evoluția asta, dacă vrea, legislației electorale a realității românești.

    Cei care sunt atrași de anumite detalii, pot vedea și cum a evoluat suportul de hârtie, tipografia, pentru că afișele din anii 90 erau făcute pe niște calculatoare incipiente.Până s-a ajuns astăzi la tot felul de design-uri de hârtie, de tipuri, de cartoane și așa mai departe.Adică poți vedea și cum a evoluat, din punct de vedere tipografic și artistic, dacă vrei, un afiș electoral sau o machetă de presă sau lucruri de genul ăsta. (…)

    În anii ’90, anii 2000, mi se pare că era o comunicare mult mai directă, mai rapidă, pentru că nu avea internetul.Te duceai foarte ușor la sediul PNȚ, care era la Rosetti, nu știu, la sediul PNL, și așa mai departe, lumea era mult mai deschisă (…). Eu pun fiecare campanie, cumva, într-un anumit context socio-politic și mi se par foarte bune campaniile din anii 2000, 2000, 2004, 2008, foarte bune (…).Deja tehnologia evoluase, calitatea materialelor, suportul e foarte bun, dar cele mai, pentru mine, cu impact emoțional foarte mare și așa, sunt cele din anii ’90. Și în ’90, ’92, când eu nu am avut drept de vot și nu aveam vârsta și am rămas cumva…eram foarte trist că nu pot să merg mai departe să pun ștampila.Și în anul 96, clar, când a fost prima schimbare (…) Chiardacă lumea era poate mai încrâncenată sau la fel de încrâncenată ca azi, mi se pare că era cumva mai…nuștiu, încercam cumva să vorbim, să comunicăm, nu știu, n-aveai internet, mergeai foarte mult la manifestații, în spațiu public erau dezbateri, sigur, veneau ceilalți, discutai, dar nu era, nu știu, agresivitatea de azi.Asta e viziunea pe care o am eu după atâția ani.”

    Povestea, pe larg, la Născut în România sâmbătă, 10 ai a.c., de la ora 16.00, la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro.



    Source link

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    GabrielM
    • Website

    Related Posts

    Lecturile orașului : „Sfințenia papucilor de casă. Despre renunțarea la lume” de Pascal Bruckner (TREI) | Lecturile Orașului

    mai 20, 2025

    Cronicari Digitali. Spune-mi unde sunt. Legende, picturi murale, scutere și pizza – farmecul nebun al orașului Napoli | Produs de Radio România

    mai 20, 2025

    ”1489” – album de familie | Scena și ecranul

    mai 20, 2025

    Leave A Reply Cancel Reply

    Publicitate
    Nu rata
    Horoscop

    Cine sunt cele mai puternice și mai slabe semne zodiacale?

    By GabrielMiunie 15, 20250

    Cu toții am traversat căi cu cineva și ne -am simțit instantaneu intimat sau influențat…

    6 cărți de tarot înfricoșătoare care sunt pozitive

    iunie 14, 2025

    Tot ce trebuie să știți despre anotimpuri, solstice și echinox

    iunie 13, 2025

    Ce să vă așteptați în sezonul cancerului 2025

    iunie 12, 2025
    Despre Noi
    Despre Noi

    ZiarExpress.ro – Locul unde știrile prind viață! Descoperă cele mai noi informații din România și din lume, actualizate în timp real. De la politică, economie și tehnologie, până la sport, lifestyle și divertisment, ZiarExpress.ro îți oferă o perspectivă clară și obiectivă asupra evenimentelor care contează. Inspirăm curiozitatea, alimentăm conversațiile și ținem pasul cu lumea în continuă schimbare! Fiți conectați, informați și mereu cu un pas înainte!

    Email Us: contact@ziarexpress.ro

    CAUTARE
    CALENDAR
    mai 2025
    L Ma Mi J V S D
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
    « apr.   iun. »
    • Acasă
    • Politica Cookies
    • Politica de Confidențialitate
    • Termeni și Condiții
    © 2025 ZiarExpress.Ro - MAG Software / sitelacomanda.ro.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Ad Blocker Enabled!
    Ad Blocker Enabled!
    Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please support us by disabling your Ad Blocker.