Close Menu
    INTERESANTE

    Înțelegerea lui Saturn: Domnul Karmei

    iunie 22, 2025

    Russell Crowe şi Henry Cavill fac echipă în remake-ul lui… „doar unul poate exista”

    iunie 21, 2025

    Fii neînfricat când Mercur intră în Leu

    iunie 21, 2025
    Facebook
    ZiarExpress
    Subscribe
    • Acasă
    • Actualitate
    • Diverse
      • Diverse
      • Filme
      • Muzică
      • Horoscop
    • Economie
    • Politică
    • Social
    • Sport
    • Tehnologie
    • Tutoriale
    ZiarExpress
    Home»Muzica»Otilia Ruxandra Cristea: „Un copil crescut cu un câine și o pisică va fi un copil perfect sănătos și adaptat la ce va veni, probabil, din punct de vedere microbiologic peste noi” | Știință
    Muzica

    Otilia Ruxandra Cristea: „Un copil crescut cu un câine și o pisică va fi un copil perfect sănătos și adaptat la ce va veni, probabil, din punct de vedere microbiologic peste noi” | Știință

    GabrielMBy GabrielMmai 13, 2025Niciun comentariu5 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email



    Despre legătura profundă dintre oameni și animale – “corpul nostru vibrează. Și atunci când ceva doare, există o anumită rezonanță pe care pisica o simte” –, dar și despre pericolele ascunse ale conviețuirii cu necuvântătoarele, vorbește în emisiunea Știința 360 medicul veterinar Dr. Otilia Ruxandra Cristea. Fondatoare a două asociații dedicate sănătății și protecției animalelor – ”Suflet pentru viață – Dr. Otilia Cristea” și ”Asociația Română de endocrinologie veterinară” –, dr. Cristea vorbește despre folosirea excesivă a antibioticelor, efectele pandemiei asupra animalelor și beneficiile conviețuirii cu un câine sau o pisică. Rabia, leptospiroza, toxoplasmoza – sunt doar câteva dintre bolile care pot trece de la animale la oameni și invers. Dr. Otilia Cristea explică pe înțelesul tuturor ce sunt zoonozele, cum le putem preveni și de ce vaccinarea animalelor nu este opțională. Cu exemple reale, explicații medicale și avertismente clare, Otilia Cristea trage un semnal de alarmă asupra riscurilor ignorate de multe ori din necunoaștere.

    Antibioticele utilizate la animalele de fermă ajung, adesea, indirect în alimentația noastră, chiar dacă legislația prevede interdicții clare.

    „În teorie, există interdicția utilizării acestor antibiotice în hrana animalelor de rentă. În practică, vă spun din păcate că se dau (antibiotice, n.r.)”, atrage atenția dr. Cristea.

    Mai îngrijorător este ceea ce se întâmplă în gospodăriile de la țară, unde regulile sunt mai greu de aplicat.

    „În curtea omului – pentru că din ce în ce mai mult se promovează acest lucru, a cumpăra găina de la țară, porcul de la țară – antibioticele, din păcate, sunt date pentru că există o întreagă patologie. Porcul nu mănâncă ceea ce mănâncă într-un mediu industrial, ci mănâncă lăturile din casă și atunci este imposibil să nu aibă episoade diareice și atunci, automat, antibioticul este cel mai la îndemână.”

    Discutând despre impactul pandemiei asupra relației noastre cu animalele, dr. Cristea punctează un aspect grav și adesea trecut cu vederea: intoxicațiile cu dezinfectanți la animalele de companie. Folosirea produselor dezinfectante spitalicești în casă a distrus echilibrul microbian din mediul înconjurător.

    În ciuda pericolelor, beneficiile conviețuirii cu animalele sunt incontestabile. Sistemul imunitar trebuie antrenat, la fel ca mușchii în sala de sport, iar echilibrul este cheia: nu e sănătos nici să trăim într-un „glob de cristal”, dar nici în neglijență totală.

    „Un copil crescut cu un câine și o pisică va fi un copil perfect sănătos și adaptat la ce va veni, probabil, din punct de vedere microbiologic peste noi.”

    Printre cele mai înfricoșătoare boli transmise de la animal la om se află rabia. Incurabilă, letală și greu de diagnosticat în fazele incipiente, rabia este o boală pentru care orice neglijență poate avea consecințe tragice.

    „Rabia – turbarea, popular -, este o boală incurabilă. Pleacă cu frica de apă. Și cred că nu există ceva mai cumplit în viața asta decât să-ți fie sete, dar să-ți fie frică de apă. Odată făcută rabia, nu există vindecare.”

    Virusul rabic este unic prin modul în care acționează asupra sistemului nervos. Se poate manifesta chiar și la ani distanță de la momentul mușcăturii și este extrem de greu de depistat fără analize specifice. Mai grav este că în cazul animalelor sălbatice, cum ar fi vulpile, diagnosticarea este aproape imposibilă dacă nu se respectă protocolul.

    “Virusul rabic are această capacitate, numită neuroprobazie, de a urca pe axon. E unicul. Taman asta îl face special. Și el urcă pe axonul nervilor de la locul mușcăturii în luni, ani sau chiar zeci de ani. Până la nivel de encefal. De aceea este deosebit de important ca în momentul în care ești mușcat de un câine, sau mai mult de atât, de o vulpe, să mergi la medic. Vulpea, de exemplu, vulpea turbată devine blândă. Și toată lumea este fascinată, să pună mâna pe ea…. Nu! O vulpe care brusc este în mijlocul unui sat plin de oameni și nu se ferește de nimic este turbată!”

    În România, vaccinarea antirabică este obligatorie pentru câini și recomandată în anumite condiții și pentru pisici.“Toate animalele – câine, pisică – trebuie vaccinate antirabic. Nu ai voie să mergi pe domeniul public cu un câine care nu este vaccinat antirabic”. În cazul pisicilor de apartament care nu ies afară, decizia de vaccinare trebuie luată cu grijă, întrucât anumite vaccinuri pot declanșa afecțiuni severe, precum fibrosarcomul.

    Una dintre cele mai controversate zoonoze este toxoplasmoza, adesea pusă pe seama pisicilor. Însă realitatea este mai complexă. În cazuri rare, pisica poate redeveni contagioasă, mai ales dacă este stresată sau bolnavă. Toxoplasmoza poate provoca avorturi spontane sau probleme grave în sarcină, însă responsabilitatea revine, în primul rând, alimentației.

    „Săraca pisică este doar gazda definitivă a acestui parazit. Pisica nu se vindecă niciodată de toxoplasmoză. Dacă omul și celelalte mamifere se vindecă de toxoplasmoza, pisica nu. Un pericol epidemiologic îl reprezintă mai degrabă carnea crudă, carnea neprocesată termic, care conține tahisoiții acestui parazit, dacă este consumată, de exemplu, de femeile gravide. Dă avort și mai ales în ultimul trimestru de sarcină. Dar nu pisica este de vină, ci mai degrabă mezelurile crud-uscate și carnea neprocesată termic. (…)Am avut un caz de toxoplasmoză care a mimat rabia foarte bine.Cu hipersalivație, cu o agresivitate dusă la extrem, și-aatacat stăpâna în casă, femeiaa ajuns la urgență.(…) Și de fapt a fost toxoplasma.”

    Dacă rabia vine din pădure, leptospiroza pândește la colțul străzii. Șobolanii din orașe sunt purtători ai bacteriei Leptospira, care poate contamina orice – de la ambalajele băuturilor, la alimentele expuse. Această bacterie poate duce la febră, icter și complicații severe la om. Prevenția presupune igienă riguroasă, controlul rozătoarelor și atenție la sursele de hrană și apă.

    Pe lângă rabie, toxoplasmoză și leptospiroză, lista zoonozelor include și alte boli precum salmoneloza, campylobacterioza și micoze transmise de animale. În toate cazurile, măsurile de prevenție și igienă sunt esențiale.

    Otilia Ruxandra Cristea (https://www.facebook.com/otilia.sulea) este Doctor în științe medical-veterinare, Master of science clinică și farmacie veterinare, cu 29 ani de experiență clinică în medicină veterinară și farmacie veterinară.

    Câteva dintre publicațiile sale – https://revistaromanadecardiologieveterinara.ro/2019/10/20/influenta-antraciclinelor-asupra-cordului-anthracyclines-influence-on-heart/, https://repository.iuls.ro/handle/20.500.12811/1141?show=full, https://www.veterinarul.ro/articole-medicale/diagnosticarea-unei-duble-telescopari-intestinale-la-caine).



    Source link

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    GabrielM
    • Website

    Related Posts

    Lecturile orașului : „Sfințenia papucilor de casă. Despre renunțarea la lume” de Pascal Bruckner (TREI) | Lecturile Orașului

    mai 20, 2025

    Cronicari Digitali. Spune-mi unde sunt. Legende, picturi murale, scutere și pizza – farmecul nebun al orașului Napoli | Produs de Radio România

    mai 20, 2025

    ”1489” – album de familie | Scena și ecranul

    mai 20, 2025

    Leave A Reply Cancel Reply

    Publicitate
    Nu rata
    Horoscop

    Înțelegerea lui Saturn: Domnul Karmei

    By GabrielMiunie 22, 20250

    Te -a gestionat viața Mai mult provocator în ultima vreme? Dacă da, este posibil să…

    Fii neînfricat când Mercur intră în Leu

    iunie 21, 2025

    Prognoza numerologiei din acest sezon, pe baza numărului de cale de viață

    iunie 20, 2025

    Colecția de cristal pentru sezonul cancerului

    iunie 19, 2025
    Despre Noi
    Despre Noi

    ZiarExpress.ro – Locul unde știrile prind viață! Descoperă cele mai noi informații din România și din lume, actualizate în timp real. De la politică, economie și tehnologie, până la sport, lifestyle și divertisment, ZiarExpress.ro îți oferă o perspectivă clară și obiectivă asupra evenimentelor care contează. Inspirăm curiozitatea, alimentăm conversațiile și ținem pasul cu lumea în continuă schimbare! Fiți conectați, informați și mereu cu un pas înainte!

    Email Us: contact@ziarexpress.ro

    CAUTARE
    CALENDAR
    mai 2025
    L Ma Mi J V S D
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
    « apr.   iun. »
    • Acasă
    • Politica Cookies
    • Politica de Confidențialitate
    • Termeni și Condiții
    © 2025 ZiarExpress.Ro - MAG Software / sitelacomanda.ro.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Ad Blocker Enabled!
    Ad Blocker Enabled!
    Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please support us by disabling your Ad Blocker.