Multipremiatul cineast Pedro Solís García și-a făcut debutul în lungmetraj cu Buffalo Kids, o adaptare a scurtmetrajului Cuerdas / Strings care i-a adus premiul Goya (echivalentul spaniol al Oscarului). Regizat împreună cu vechiul său colaborator Juan Jesús García Galocha (Mummies – care a avut un succes răsunător la box-office), filmul s-a aflat în cursa pentru Cea mai bună animație la Festivalul Internațional de Film de la Shanghai și a câștigat titlul oferit de Cinema Writers Circle Awards din Spania.
Buffalo Kids are în centru doi frați, Mary și Tom, veniți din Irlanda în New York, chiar la inaugurarea Statuii Libertății. Rămași orfani, ei plănuiesc să locuiască cu unchiul lor, însă atunci când acesta nu se prezintă la port pentru a-i întâmpina, copiii pleacă în căutarea lui, călătorind cu trenul printr-o lume în plină tranziție, cu propriile reguli. Astfel o întâlnesc pe empatica Eleanor, însărcinată cu dificila misiune de a găsi un cămin pentru fiecare copil fără părinți din grija sa. Printre ei se numără și Nick, un băiat cu paralizie cerebrală care pare să nu fie prima alegere a familiilor tinere ce vor să adopte. Dar se află cu siguranță în topul priorităților lui Mary, întrucât îl include în toate activitățile desfășurate.
Contrar așteptărilor, relația dintre Mary și Nick este aceea bazată pe una veridică, mai specific pe cea dintre Alexandra (numele ei apare scris pe vasul care aduce protagoniștii în SUA) și Nicolás Solis, copiii regizorului. Băiatul lui a suferit de aceeași boală necruțătoare și a părăsit lumea aceasta la doar două săptămâni după ce filmul a primit undă verde pentru producție. Din acest motiv, Buffalo Kids îi este dedicat fiului care vorbea cu ochii, nu cu gura. Iar reprezentarea lui pe ecran nu ar fi putut să se simtă mai autentică.
Comedia pentru toată familia îmbină elemente western clasice precum bandiții, minele de aur și ghemotoacele de buruieni cu teme moderne legate de echitate, prejudecăți și discriminare. Aventura este nelipsită, cântecele ocazionale ale personajelor conferă un aer de musical fantasy, iar sentimentul profund înduioșător al poveștii și stilul animației similar celui Pixar amintesc de Up / Deasupra tuturor, nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film. Buffalo Kids conține chiar și referințe culturale, aducând un omagiu celebrei scene a lui Robert De Niro din Taxi Driver.
Chiar dacă unele alegeri dramatice nu sunt credibile – ca atunci când cei doi frați evadează din mină și îl iau și pe Nick cu ei, în ciuda faptului că le diminuează radical șansele de reușită de care depinde o mulțime de oameni – filmul excelează în mesajul de incluziune socială pe care îl transmite, nu doar în ce privește persoanele cu dizabilități, ci și cățeii fără stăpân, copiii orfani și triburile indigene tratate cu lipsă totală de respect de către coloniști. Astfel, dintr-un loc sălbatic și presărat cu primejdii, eroii din Buffalo Kids transformă Vestul într-o oază de liniște și pace pentru toate categoriile marginalizate. Un reminder că toți suntem egali și merităm aceeași iubire și înțelegere, indiferent că vorbim de anul 1886 sau de 2025.