Nici măcar pana de curent de ieri dimineață ce a lăsat orașul Cannes și o bună parte din Sudul Franței fără curent nu a fost destul de puternică pentru a opri gala de decernare a premiilor de pe Croazetă. Organizatorii au apelat la măsurii de avarie, au redat rapid electricitatea în Palais des Festivals și s-au pregătit ca de obicei pentru ceremonia de închidere a festivalului.
Marele câștigător al serii a fost regizorul iranian Jafar Panahi cu It Was Just an Accident (Un simplu accident), un lungmetraj caracterizat de The Hollywood Reporter drept un atac direct la adresa regimului autoritar de la Teheran. Filmul lui Panahi urmărește cinci foști disidenți care dezbat soarta bărbatului pe care tocmai l-au capturat şi care ar putea fi torționarul lor de pe vremea când erau interogați și legați la ochi. Juliette Binoche, președinta juriului, a declarat că filmul este „foarte uman și politic pentru că provine dintr-o țară complicată din punct de vedere politic”. Ea a mai adăugat că a fost important ca filmul iranian să primească marele premiu pentru că „izvorăște dintr-un sentiment de rezistență, de supraviețuire, absolut necesare azi.”
Parcursul lui Panahi până la Palme d’Or nu a fost deloc lin deoarece regizorul a fost luat de nenumărate ori în vizorul autorităților iraniene. Prima arestare a avut loc în 2010 din cauza „propagandei împotriva regimului”, iar în iulie 2022 a fost arestat din nou și închis la Teheran. Șapte luni mai târziu și după ce a făcut greva foamei, Panahi a fost eliberat, dar a primit interdicția de a mai face filme. Astfel, ca și înainte, el a continuat să realizeze filme clandestine. Faptul că a primit în persoană marele premiu de la Cannes reprezintă o adevărată recunoaștere a rezilienţei şi a curajului regizorului iranian.
Mai mult, directorii de la casa de producție și distribuție Neon se pot declara încântați: tocmai ce au achiziționat drepturile de distribuție ale filmului pentru Statele Unite ale Americii, iar această ediție reprezintă cea de-a șasea consecutivă în care Neon distribuie sau produce filmul care ia Palme d’Or-ul.
Sentimental Value, co-produs de Neon și regizat de Joachim Trier, a luat Marele Premiu (Grand Prix) al juriului. În cronica filmului, am scris că este „o dramă emoționantă despre familie, amintiri și puterea vindecătoare a artei”, iar regizorul surprinde „cu multă delicatețe intimitatea personajelor în momentele lor cele mai vulnerabile”. Trier a mulțumit festivalului, precizând că „promovează un loc în care ne putem identifica unii cu ceilalți prin contemplare, prin empatie”. El a adăugat că „arta reprezintă o cu totul altă limbă, o limbă ce ne poate uni.”
Kleber Mendonça Filho a primit premiul pentru Cel mai bun regizor cu The Secret Agent, iar Wagner Moura a devenit Cel mai bun actor pentru același film. Lungmetrajul brazilian este un thriller politic despre un tată ce se deghizează pentru a scăpa de moarte în timpul dictaturii militare din Brazilia anilor ’70. Premiul pentru cea mai bună actriță i-a fost decernat Nadiei Melliti pentru Little Sister, un film care prezintă maturizarea unor femei musulmane și lesbiene.
Premiul Juriului a fost acordat ex-aequo pentru două filme: Sirat și Sound of Falling. Dacă prima peliculă este o dramă apocaliptică regizată de spaniolul Oliver Laxe cu acţiunea petrecută în deșertul marocan, a doua este o dramă de familie ce cuprinde patru generații diferite în aceeași fermă și este realizată de regizoarea de origine germană Mascha Schilinski.
Premiul pentru cel mai bun scenariu a fost acordat fraților Dardenne (dubli câștigători ai Palme-ului d’Or) pentru drama socială Young Mothers. John C. Reilly, prezent la Cannes pentru filmul Heads or Tails din cadrul competiţiei Un Certain Regard, a fost cel care le-a înmânat premiul celor doi regizori, nu înainte de a face puțin spectacol: a interpretat „La vie en rose” în engleză într-un moment muzical ce a surprins plăcut publicul.
Trofeul Camera d’Or i-a fost înmânat regizorului Hasan Hadi pentru lungmetrajul The President’s Cake, acesta reprezentând primul premiu acordat vreodată unui film irakian la Cannes.
Mai jos, lista completă a câștigătorilor:
COMPETIȚIA OFICIALĂ
Palme d’Or: It Was Just an Accident, Jafar Panahi
Grand Prix: Sentimental Value, Joachim Trier
Premiul juriului: Sirat, Olivier Laxe și Sound of Falling, Mascha Schilinski
Regie: Kleber Mendonça Filho, The Secret Agent
Interpretare masculină: Wagner Moura, The Secret Agent
Interpretare feminină: Nadia Melliti, Little Sister
Premiul special: Resurrection, Bi Gan
Cel mai bun scenariu: Jean-Pierre și Luc Dardenne, “Young Mothers”
Camera d’Or: The President’s Cake, Hasan Hadi
Camera d’Or, mențiune specială: My Father’s Shadow, Akinola Davies Jr.
Palme d’Or pentru cel mai bun scurtmetraj: I’m Glad You’re Dead Now, Tawfeek Barhom
Scurtmetraj – Mențiune specială: Ali, Adnan Al Rajeev
Premiul Golden Eye pentru documentar: Imago, Déni Oumar Pitsaev
Premiul special al juriului Golden Eye: The Six Billion Dollar Man, Eugene Jarecki
Queer Palme: Little Sister, Hafsia Heerzi
Palme Dog: Panda, din filmul The Love That Remains
Premiul FIPRESCI (Competiția oficială): The Secret Agent, Kleber Mendonça Filho
Premiul FIPRESCI (Un Certain Regard): Urchin, Harris Dickinson
Premiul FIPRESCI (Secțiuni paralele): Dandelion’s Odyssey, Momoko Seto
UN CERTAIN REGARD
Premiul Un Certain Regard: The Mysterious Gaze of the Flamingo, Diego Céspedes
Premiul Juriului: A Poet, Simón Mesa Soto
Premiul pentru cea mai bună regie: Tarzan și Arab Nasser, Once Upon a Time in Gaza
Premii pentru interpretare: Cléo Diara, I Only Rest in the Storm și Frank Dillane, Urchin
Cel mai bun scenariu: Harry Lighton, Pillion
Mențiune specială: Norah, Tawfik Alzaidi
QUINZAINE DES CINÉASTES
Premiul Label Europa Cinemas: Wild Foxes, Valéry Carnoy
Premiul societății autorilor și compozitorilor dramatici: Wild Foxes, Valéry Carnoy
Premiul publicului: The President’s Cake, Hasan Hadi
SĂPTĂMÂNA CRITICII
Marele Premiu: A Useful Ghost, Ratchapoom Boonbunchachoke
Premiul French Touch: Imago, Déni Oumar Pitsaev
Premiul Fundației GAN pentru distribuție: Le Pacte, Left-Handed Girl
Premiul Louis Roederer pentru tânără speranță: Théodore Pellerin, Nino
Premiul Leitz Cine Discovery pentru scurtmetraj: L’mina, Randa Maroufi
Premiul societății autorilor și compozitorilor dramatici: Guillermo Galoe și Victor Alonso-Berbel, Sleepless City
Premiul Canal+ pentru scurtmetraj: Erogenesis, Xandra Popescu
COMPETIȚIA IMERSIVĂ
From Dust, Michel van der Aa
Sursă foto: Hepta